Allt för sjön & lite nya prylar från North

Allt för Sjön redigerad
Det är första gången jag besöker Allt för sjön, på åttio och nittiotalet besökte jag dock båtmässan på Svenska Mässan i Göteborg i stort sett årligen. Först så rusar jag in i A-hallen där inslaget av segling möter en direkt innanför dörren. Här finner Expresseglaren direkt sitt lystmäte med förstklassigt utrustade matchracingbåtar, jollar, en topputrustad Neptunkryssare och det senaste från segelmakarna och däckspecialister som J70, Harken, UK Syversen, North m.fl.. Jag vandrar omkring med hög puls och tittar framförallt på däckslayouten i de nya fartmaskinerna för att gå inspiration tills dess att SWE178:s däckslayout skall uppdateras. Jag slås av hur lika trimfunktionerna hos de moderna båtarna är hos jämfört med de mest sofistikerade Expresserna i klassen. Jag passar också på att prova på RC-segling i en bassäng om ca 12X5 m där inte alla är lika medvetna om styrbordsregeln, förvånansvärt kul!

Foto 2015-03-04 19 04 10

RC-segling

Foto 2015-03-04 18 34 57

Seascape 27 med fällbar köl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seglingsområdet tar upp knappt 10 procent av A-hallen och en Najad är det enda utställningsexemplaret i kategorin fritidssegelbåtar jag hittar. Jag slår en lov bland motorbåtarna och slås av hur lite mässan har utvecklats sedan jag besökte en sist. Välvaxade, blänkande motorbåtar står uppställa på rad där lätt brunbrända män med likadana tröjor är redo att berätta om de mest förträffliga egenskaper som just de båtarna som de säljer besitter. Aluminiumtrenden håller i sig, liksom trenden med öppna båtar för snabba resor till korta strandhugg. Utställningsytan är mer professionell och ”slick” med rena och symmetriskt lagda heltäckningsmattor än på nittiotalet men jag är ändå besviken. Graden av förnyelse kring sättet att presentera och skapa attraktion kring båtlivet är alltför låg! Det mesta handlar om prestanda, ekonomi, finish och underhållsfrihet. Få försök att skapa en känsla för den fantastiska naturupplevelse som att färdas på havet genom skärgården kan ge. Jag tror att det finns möjligheter till att presentera båtarna med ett starkare emotionellt och sensuellt avtryck.

Underhållsfri, bekväm, snabb Daycruiser i aluminium

 

I tillbehörshallen finns en relativt stor yta dedikerad till barnen, som på olika lekfulla sätt kan närma sig båtliv, navigering, säkerhet väder och vind. Tyvärr så var flera av stationerna ej bemannade, men det spelade nog inte så stor roll en sen onsdagskväll, då jag såg få barn besöka mässan. Tillbehörshallen bjöd också på ett stort och brett utbud av båttillbehör och kläder från välsorterade och välkända detaljhandlare som Benns, Erlandssons Brygga, Hjertmans, Watski & Biltema. Flertalet specialister/generalagenturer för en hel del kända varumärken var också på plats; Ray Marine, Hempel o.s.v. Jag pratade lite i Benns monter om hur man enklast och bäst tar upp hål för nya falluttag, och provade även s.k. ”Scubbis” en borste med flytkraft för rengöring av botten när båten ligger i vattnet.

Foto northprylar

T-shirt, Spinnakerbomshölster, trimdekaler och nya segelsiffror.

 

Mina inköp till SWE 178 stannade vid att hämta upp en order (jag lagt hos Björn Österberg i förväg) i North Sails monter på spinnakerbomshölster, nya segelsiffror, trimdekaler och en T-shirt. Det finns en hel del andra grejer på listan över saker som behövs inför sommaren. Det tänker jag dock passa på att beställa i detaljisternas webbutiker. Flera av dem erbjuder 20 procent rabatt och fri frakt fram till mitten av mars (i alla fall på delar av sortimentet). Exempelvis hos: Benns, SeaSea Erlandssons Brygga. Så passa på och kika in hos dem om det är något du ”måste” ha för vårrustningen av din Express.

 

 

2 Kommentarer
  1. Rasmus
    Rasmus says:

    Köp en RC-båt Mats! Det finns entyp, modell större än dom ni körde i bassängen. Och jag kanske råkar ha tillgång till en sån 🙂 Vi bygger en RC-bassäng på Hästnäs i sommar.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *