Andraplacering med nya (korta) vant

Igår kortade vi sidovanten, anpassade till det nya långa förstaget om 9480mm och seglade torsdagsegling. I förberedande syfte hade jag beställt nya ändstycken från Viking Yachting och om tillåtelse att låna båtfabrikens valsmaskin. Det är en sisådär 25 år sedan jag pressade vant hos Nordic Yachting (numera Navinordic), men kunde friska upp minnet tack vare en film från Benns.

Allt som allt så tog det nästan 6h för två man att: byta till nya förstaget, mäta om, ta loss, korta och pressa sidovanten. Samt sätta dit dom i den nya riggen. Vi valde att inte rigga av eftersom vi då hade fått svårt att mäta hur mycket vanten skulle kapas (vi ersatte befintliga vant med fall och lät vantskruvarna hänga utanför relingslinjen). Jag kände en stor oro över att korta vanten för lite, eftersom då skulle det vara helt kört med att få ordning på båten tills kvällens torsdagssegling. Det slutade så klart med att jag kortade sidovanten för mycket och tvingades förlänga dem med en kraftig schackel (att ersättas med en toggle inför 2016). Stort tack till  Andreas på en av de andra Expresserna (Explorer) för all hjälp med att vinscha båtmansstolen, utan den hjälpen hade vi aldrig hunnit till start.

Kvällens besättning bestod av Pappa Rolf, Kent, Johanna, en kompis Caroline och jag. Det blåste SV 2-6m/s. På förslag av Andreas kom vi överens om att senarelägga starten till 18.40 eftersom ett kryssningsfartyg höll på att lägga ut. 5 båtar deltog, Explorer/Express, Flyt/Beason31, Vitesse/1/2tonnare, Cecavi/Rival22. Det var kryss-start utanför Lotsbryggan som vanligt och vi valde att gå med fart för babord längs linjen eftersom det inte blåste så mycket. Aningen tidiga längs linjen fick vi bra fart och tog starten och ledde hela vägen upp till första rundningen vid reningsverket, skuggade av den andra Expressen.

På spinnakergången ned mot Tott hotell blev det battle direkt då vi var tvungna att skära och sätta kurs mot Nynäshamn för att försvara vår position gentemot Explorer. Efter ett tag drog vi dock ifrån ett par båtlängder och kunde falla av mot märket. Vi plattade nästan hela tiden i den lätta vinden, (möjligen felaktigt?) och drog inte ifrån nämnvärt. men rundande ändå ett par båtlängder före Andreas.

På kryssen tillbaks mot Visby blev det nästan ett Matchracingbattle, där till slut Explorer, halvvägs gick om oss på kryssen och höll undan hela vägen till reningsverket. De rundande knappt minuten före oss. De gick framförallt högre än oss på sista kryssen i den mojnande vinden. Vinden mojnade också allt mer den under spinnakergången in mot målgång och vi gick i mål knappt två minuter efter Explorer. Glada såklart över att segla nästan jämnt med Explorer (som visserligen har äldre segel) men också självkritiska och analyserande varför vi blev ifrånseglade, och vad vi skulle kunna göra bättre tills nästa gång. Då det var bråttom hem till familjen hann vi tyvärr inte vänta kvar i klubbhuset för att räkna om tiden.

(Tyvärr inga bilder från seglingen, för mycket action 🙂

 

Foto 2015-07-16 12 50 21

Kontroll av mastrake (ca 95cm) med hjälp av båtbatteriet

Foto 2015-07-16 14 33 20

Foto 2015-07-16 14 33 24

En pressande situation

Andraplacering

Andraplacering – eskalerande tidsskillnader till följd av att vinden dog ut

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *