Bäst av två – Andra torsdagsseglingen

Efter en vecka på Saltskär hos mor och far med Lasersegling (storstryk i matchracing, 1-5 mot Magnus Palm ) & vattenskoter kom jag tillbaka till Gotland för att deltaga i vår andra torsdagssegling.

Jag hade hunnit fixa till storcunningham, och dragit om några tampar sedan den senaste seglingen. I besättningen, min syster Kia, Johanna Lindström, Viktoria Gustavsson och Kent Lindqvist. Det blåste sv 10 och prognosen lovade att det skulle avta framåt kvällen. Explorer, en annan Express valde tyvärr att inte delta så det var bara Flyt, en Beason 31 och vi som kom till start. Vi valde dock att inte segla spinnaker liksom Flyt. Fegt av oss tyckte Kent.

Med delvis ny besättning och min egna ringa erfarenhet av att rigga den ”nya” båten så blev det väl stressigt till start. Vi kom ut ur hamnen med 6 minuter till godo och  hann i alla fall med ett par slag innan vi gick ned och slog vid Lotshamnen för att med en babordsstart få så bra höjd ut ur hamninloppet, akter om Gotlandsfärjan. Flyt valde att starta lägre ned längs linjen också för babord och vi lämnade dem bakom oss på första kryssbenet ut ur Visby hamn.

Det visade sig att HC:s feedback på vår fockfallslösning var helt korrekt. I hårdare vindar så orkar inte råttan på vagnen att hålla focket uppe. Den gick sönder och vek sig inåt samtidigt som focken ramlade ner en 40cm eller så. Det hände flera gånger under seglingen, då den provisoriska lösningen också pajade. Kent och Johanna löste det dock föredömligt varje gång.

I den hårda vinden var det förstås en del annat tumult. En ofrivillig gipp med efterföljande broach gjorde att Viktoria blev rätt blöt. Vår rundning vid Tott Hotell var inte riktigt heller tagen ur skolboken. Med en majoritet av tjejer ombord så var det dock aldrig några sura miner, utan idel leenden och skratt, stort tack tjejer och Kent för härligt teamwork och en välförtjänt seger.

Lagning av centerbordstrumman på Lasern

Lagning av centerbordstrumman på Lasern

 

Tumult redan före vi lade ut

Tumult redan före vi lade ut

 

Lycklig skeppare i vätskebalans

Lycklig skeppare i vätskebalans

Kent spirar focken manuellt

Kent spirar focken manuellt

Viktoria säkrar bommen mot ofrivilliga gippar

Viktoria säkrar bommen mot ofrivilliga gippar

Johanna trimmar focken på undanvinden

Johanna trimmar focken på undanvinden

 

Vinnarbesättningen

Vinnarbesättningen

Spik i protokollet

Spik i protokollet

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *