Bomfix – Nya beslag, ny uthalslösning, trimdekal och mätmärke

Igår kväll så gjorde jag klart bommen sånär som att jag ännu inte nitat fast det förliga och akterliga bombeslaget, utifall jag behöver justera uthals-utväxlingen som ligger inuti bommen, på samma sätt som hos Team Henri Lloyd gjort här. Jag har:

  1. Bytt beslagen i bommens underkant för infästning av storskot samt kick. De förra standardbeslagen i aluminium var mycket nedslitna, framförallt vid storskoten. Fästskruvarna gick av när jag försökte ta loss dem, så det blev att skära loss beslagen med vinkelslip. Eftersom jag har den ”gamla” bommen till Expressen så föreslog Christoffer på Benns att jag nitar fast Byglar eftersom det inte finns några passande 16 mm beslag. För att de skulle hålla så rekommenderades 6,4mm Monell Popnitar. För att få byglarna att passa var jag tvungen att fila ned dem något. På bilderna nedan kan ni se resultatet.
  2. Fixat en ny lösning för uthalet med utväxling inuti bommen. Det är många som har skapat liknande lösningar på sina Expresser. Jag hittade en illustration här, och nedan kan ni se min egen skiss. Jag borrade ur befintliga popnitar i det förliga och akterliga bombeslaget och tog bort den gamla vajerlösningen helt. Tampen som löpt inuti bommen såg jättefin ut, men den del som utsatts för sol, salt och vind var helt slut. Jag byggde ihop utväxlingen med tampar och gummicord som skulle placeras inuti bommen och sedan drog jag hela lösningen in i bommen med hjälp av en sådan draglina som elektriker använder sig av. Jag har gjort en liten specialare i den aktre änden för att få ytterligare en gångs utväxling, men är oviss om det fungerar ännu. Måste prova med segel på först.
  3. Mätt ut för mätmärket enligt klassregeln 3350mm från främre delen av bommen och satt fast en trimdekal. Jag hoppas att detta är korrekt, om någon läser det här och vet att jag gjort fel, ber jag er ödmjukast att lämna gärna en kommentar härom! Jag lade tumstockens ände i framkant på bommen och gick bakåt 3350mm, där jag gjorde ett streck med pennan. Därefter så fäste jag en blå tape runt bommen vid detta streck. Den aktre kanten på tapen går i pennstrecket. Med utgångspunkt av denna linje fästes sedan North:s blå vita trimskala.
Foto 2015-05-28 21 41 17

Bygel för storskot monterad med 6,4mm Monell popnitar i spåret undertill i bommen

Foto 2015-05-28 21 36 22

Bygel med Harkenblock för storskot

Foto 2015-05-28 21 40 54

Principskiss för utväxling till uthal inuti bom

Foto 2015-05-28 21 37 57

Block & råtta fastnitat i underkant, och i framkant av bommen för justering av uthal på bommen

Foto 2015-05-28 21 38 26

Egentillverkad rostfritt beslag, bigat och nitat runt bommen. Råtta fastsatt med skruvhuvudet mot bommen och muttrarna på ovansidan. Muttrarna filade jämna.

Foto 2015-05-28 21 34 56

Mätmärke för klassregel samt North trimskala monterat vid bommens aktre ände.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *