Borrmassaker & upphittad ventil

Ventilen som blåste av Expressen på väg till sjösättning upphittades under en skallgång i dikesrenen tillsammans med Linn & Nelson.

Ångesten för att borra i luckgaraget lade sig lite tidigare i veckan, mycket tack vare viktig input från Stenholm på SWE595 via facebook messenger. Till tonerna av ”A Heart of gold” hade jag ju mätt minutiöst var allt skulle sitta och sedan ritat in beslagen med blyerts. Häromnatten skred jag således till verket:

Jag inledde med att borra ut för råttorna på vingarna med 4 mm borr, sedan för kindblocket för lovartskotningen av focken och till sist för hålen där tamparna skulle löpa. Jag hade köpt träborr på Biltema med en mycket liten och vass spets för att kunna lägga an borret lätt. För att borrhållen till beslagen skulle hamna rätt, markerade jag med borret genom beslaget, därefter tog jag bort beslaget och borrade hålen. Borrhålen för tamparna var klurigast, dels för att de hålen behövde vara större, men också i vissa fall justeras och bli större/bredare och ovala. Jag lade in ett borr i råttorna för att se vart hålet skulle placeras, därefter borrade jag först med ett litet borr, sedan med 10mm borr. För att slipa till kanterna och göra hålen större använde jag mig av ett multiverktyg modell Dremel, och en liten keramisk kon. Inte riktigt superfinish på de ovala hålen, men de döljs ju bakom cleatsen.

När alla hålen var borrade gjorde jag uttaget i vingen mot båtens centrum där linorna skall löpa vidare till kindblocken och respektive funktion (cunningham, fockfall etc). Eftersom jag saknar en riktigt bra sticksåg, markerade jag snitten i blyerts och sågade sedan med en minivinkelslip som finns som tillbehör till Dremeln, tror den heter diamantkap eller motsvarande. Det var ett precisionsarbete som krävde dammsugare för att undvika det giftiga dammet. För att få till vissa hörn, använde jag det koniska slipverktyget igen. Med smärgelduk fasade jag ner och jämnade till kanterna.

Nu torrkörde jag med beslagen och det nya urtaget, och det visade sig att linorna kunde löpa fritt. Jag gick då vidare och fäste beslagen med sika och rostfria skruv-bricka-bult. Babordssidan var klar! Tog nog i alla fall drygt 2h. Styrbordsidan gick mycket fortare (no shit!). Urtaget blev också mycket snyggare – vilket jag inte vill få några kommentarer om.

Inatt kommer jag att borra i själva garaget också och fästa alla kindblocken, vagnen och 360-avslastarna – om jag inte slocknar innan dess.

Ventilen har utsatts med våld från ett trubbigt föremål

Ventilen har utsatts med våld från ett trubbigt föremål

Foto 2015-06-14 21 14 32

Charcoal & holes

Foto 2015-06-14 21 14 46

3 rätt av 5

Foto 2015-06-14 21 18 59

Inför torrprov sattes beslagen dit provisoriskt

Viktigt att ta rätt burk för rätt ändamål

Viktigt att ta rätt burk för rätt ändamål

Foto 2015-06-14 20 58 17

Upside Down

Foto 2015-06-14 21 50 49

Urtag ur ena vingen, med borttagen bit ovanpå

Förborrade hål för att fästa luckgaraget, fasade med runda Dremel tillbehöret

Förborrade hål för att fästa luckgaraget, fasade med runda Dremel tillbehöret

Halvklar lösning

Halvklar lösning

5 Kommentarer
 1. H.C. Erbs
  H.C. Erbs says:

  Hej

  Jeg kan se i har lavet frølår til fokkefaldet. Vi havde samme løsning, men skiftede for et par år tilbage til hook i stedet for. Frølåret kan desværre ikke holde, når vinden bliver mere end 10 m/s. Det kunne det i hvert fald ikke for os…

  mvh HC / DEN 271

  Svara
  • mats
   mats says:

   Aha, det är ju därför man har två cleats (frölår) till spinnakerfallet på masten har jag läst. Stort tack för din input! Jag får fundera på kort och långsiktig lösning. Kanske att man på kort sikt kan byta till en större bygel och sy fast en egen Dyneema-kula på fallet. Vad tror du? Har du någon bild på din ”hook” lösning? Är den som på SWE595? med ett specialbeslag för kulan?

   Svara
 2. H.C. Erbs
  H.C. Erbs says:

  Vi har et fald, som er delt i to. Den har et stykke wire i midten, som har en kugle på. Fungerer rigtig godt. Samme system som Henri Lloyd 🙂
  Jeg kan sende dig et billede…

  Svara
 3. H.C. Erbs
  H.C. Erbs says:

  Vi har et fald der er delt i to. Den har et stykke wire i midten med en kugle på. Fungerer rigtig godt. Samme system som Henri Lloyd 🙂
  Jeg kan sende dig et billede…

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *