Destination Gotland Pricken Race

Morr Morr i sex knop med "Burren" och Marcus

Morr Morr i sex knop med ”Burren” och Marcus

Lördagen den 13e september var det dags för Pricken Race. Kappseglingen arrangeras av Wisby segelsällskap och ingår som delsegling i DM och KM. Bansträckningen går med start i Visby hamn och vidare söderut till pricken utanför Tofta, styrbordsrundning och åter till Visby. Det blåste nordostlig vind ca 6ms och något ökande vilket innebar spinnakerstart och segling söderut.

Vi sjabblade oss som vanligt med sättningen av spinnakern och hamnade några båtlängder på efterkälken efter de två andra Expresserna. Sedan var det ett samlat fält som stundom surfade söderut i vågdalarna med hastigheter över tio knop i den ökande vinden. Vi hade fullt sjå att parera att komma i gungning och man var tvungen att falla av med två händer på rorkulten i vågdalarna för att undvika broachtendenser och maximera fart. Ett litet timglas när vi närmade oss rundning gjorde att vi tappade någon minut mot de andra Expresserna men hela vägen dit låg vi i samlad trupp. Kul att vår spinnaker från någon gång på nittiotalet fortfarande höll måttet, sedan hade ju Marcus badat och tvättat hela botten på förmiddagen före race också, vilket förmodligen gjorde sitt till.

Royal Rabbit rundade pricken först, en liten delseger för dem. Tätt efter kom Explorer, och sedan vi 2-3 minuter senare. På kryssen norrut passerade vi några mindre båtar men hade ingen chans att hålla jämn fart och höjd med de två andra Expresserna som sakteliga försvann norrut. Vi höll dock stången

Jag vet inte vad vi kan skylla på egentligen, gamla segel, bara tre ombord, orutin och dåligt trim. Förmodligen en kombination av alla faktorer. Kul och tur dock att min svåger Erik kunde hänga med, i annat fall hade vi vare sig klarat oss söderut på undandvinden eller på kryssen.

Vi råkade ut för en, eller ett par missöden också. Knap på ena vinchen gjorde att vi fick plocka fram kniven efter ett slag och när vi kom i hamn efter seglingen visade det sig att riggen var starkt lutad åt babord. Utan att vi hade uppmärksammat det under seglingen så hade vantskruven på styrbordsidan skruvat upp sig i den stampiga sjögången. Att notera för framtiden att alltid säkra vantskruvarna efter trimjustering med en liten tamp eller sådana där små låsclips som finns.

Jag är lite oviss vilken placering vi fick i racet, någonstans i nedre delen av fältet, förmodligen efter Expresserna, Sun Run 806, Piano, Flyt och Rival 22:an – inga resultat på WSS hemsida att tillgå.

Tack för bilder Labbe Lawergren

image

Banstäckning: Visby hamn – Pricken – Visby

 

 

(null)

Före start med tamp i vattnet

 

(null)

Spinnaker ”på väg” att hissas i topp efter start, Explorer i bakgrunden

 

(null)

Ett samlat fält Expresser, från vänster: Gollum, Explorer och Royal Rabbit

 

 

(null)

”Bondkryss” norrut efter rundning

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *