Enough is enough – Köloptimering klar

Inatt blev äntligen arbetet med kölen klart. Jag hoppas att jag känner så senare idag också. Slutfasen i arbetet med att optimera kölen med hjälp av NACA profilerna framförallt handlat om att; få till nosen, få kölsulan ”vinkelrät” och fylla i en del mindre kratrar längs sidorna.

I arbetet med nosen fick vi lägga på rätt mycket nytt spackel. Först med Biltemas blå och stenhårda spackel, sedan det sista av lättspacklet som jag fick av Swedish Composite. Det blå är rätt svårt att slipa eftersom det är så hårt. Jag har hellre skrapat med en bladkniv för att ta ner det blå. Då inte det spacklet heller räckte avslutade jag med PP100 från Clas Ohlson. Fördelen med PP100 är att det härdar blixtsnabbt och är slipbart efter 10 minuter. Nackdelen är att det härdar blixtsnabbt… Jag kan ändock varmt rekommendera att använda PP100 till slutfixet. På en av de sista bilderna nedan så kan ni se att kölen ser lite kamoflagefärgad ut, det beror på att spacklen har olika färg. Av samma bild framgår det också att vi har fått lägga i nytt spackel i flera omgångar där vi inte varit nöjda och fått slipa på nytt.

För att få till nosprofilen korrrekt, hade Marcus printat extra kölmallar och laminerat nospartierna på ritningarna i plast. Vi frilade mallen så att vi kunde föra den längs nosen och se var det fattades spackel eller behövde slipas. Vi har nästan uteslutande använt egentillverkade långklossar om ca 50 cm som jag tillverkat av överblivet parkettgolv med 80 papper som fästs med dubbelhäftande tape. För slutfinish använde jag en 500 slipdyna. Det tar ett tag att få in känslan för långkloss-slipandet, bara att känna sig fram till en bra rytm med ”lagom” tryck.

För att få till botten eller kölsulan lade vi kölen ned på sidan och placerade den så att den låg i lod, därefter gick vi loss med långklossen på botten, tills den blev jämn och fin. Vi behövde också lägga på lite spackel på sina ställen.

Avslutningsvis så lät jag kölen hänga fritt och lade på epoxyprimer med skumgummirulle i flera lager. För att kunna utröna var man målat vid varje lager blandade jag i lite svart färg i vartrannat lager, den svarta färgen i liten flaska hittade jag även den på Biltema.

Nu skall jag strax gå ned och betrakta resultatet i dagsljus….

Foto 2015-05-11 23 43 25

Biltemas blå på nosen

Foto 2015-05-12 00 56 15

Kölen nedlagd på sidan för att slipa till kölsulan

Nosmallar de lux

Nosmallar de lux

Foto 2015-05-16 22 07 41

Camo-Kölen färdigglipad och redo att ”primas”0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *