Kappseglingspremiär, andra torsdagen.

Igår var det dags för den andra torsdagsseglingen. Förra torsdagen blåste det noll. Då blev det 4 DNF.

Fem båtar på linjen ikväll; Explorer-Express, Blue Line-Express, Vitesse – 1/2-ton, Red Snapper-Hanse 31. Vind NV 3-5 m/s. Oerhört kul med en till aktiv Expresseglare i klubben. Ny bana för i år för att ta färjorna ur spel under högsäsong. En tänkt kryss, läns, kryss och länsbana enligt nedan. Igår blåste det inte SV som det brukar så det blev var halvvindstart som gällde. Med ombord, Jesper, Per, Gustav och undertecknad.

Jag gjorde en katastrofstart. Var tidiga och fick loopa och fick inte upp farten före skottet. Vi var dock i gott sällskap och klöv linjen som tvåa efter Vitesse. Strax bakom oss de andra två Expresserna. Vi valde att inte hissa spinnaker på det första benet givet att det är kort, och med delvis ny besättning ombord. Vi styrbordsrundade som tvåa vid piren och slog sedan in mot land för att få fri vind. Det var inte bara taktiskt fel, eftersom vi borde bevakat Explorer, utan även vindmässigt fel då de lyfte bra på andra bogen. Explorer gick därav om tidigt. Vi hittade dock farten och kunde lämna Blue Line och Vitesse bakom oss. Och rundade minuterna efter Explorer vid Tott.

Lite problem med spinnakersättning efter babordrundningen vid Tott, babords gaj inte helt 100 och vi fick skota för hand och dra om i blocken. Härlig spinnakersegling tillbaka till Piren. Lite timglaskänning. Blue Line tog in lite på oss givet våra sättningsproblem och att det kom lite tryck bakifrån. Vi seglade förbi Explorer som körde utan spin, men kom inte ikapp Red Snapper som hade gått i tidiga starten 10 min före. Efter babordsrundning vid Piren sträckbog tillbaks till linjen vid Kallis. Där vi sånär fick skottet, Red Snapper var dock några sekunder före.

Tvåa i mål och tvåa i resultatlistan ca 2 min efter Explorer. Stort tack till egna besättningen och andra tävlande!

Att ta med sig: Starta med fart. Bevaka konkurrenterna. Ha koll på gajarna.

Bansträckning Torsdagssegling

Ny bansträckning Torsdagssegling

Kvällens Sail-fie Jesper, Gustav, Mats och Per

Kvällens Sail-fie Jesper, Gustav, Mats och Per

2nd best is the biggest loser

2nd best is the biggest loser

Foto 2016-05-12 20 04 42

3 Kommentarer
 1. Tommy Andersson Explorer
  Tommy Andersson Explorer says:

  Det känns bra att vara igång igen. Vilken skitstart vi gjorde, Hjärnblödning!
  Bra beskrivning av seglingen. Vi kommer igen med spinnackern uppe!
  Båtfarten på kryssen kändes bra. Hoppas Royal Rabbit kommer med nästa torsdag, så vi blir 4 Expresser.

  Svara
 2. Bosse Nilsson Blue Line
  Bosse Nilsson Blue Line says:

  Alltid lika roligt att läsa.
  Vår start och spinnakersättning var inte okej man ska inte tappa 50 meter direkt, men vi måste lära känna varandra och båten.
  Kryssen kändes väldigt stum i början så det blev att försöka hitta skruven och efter ett tag så började det kännas okej.
  Nu gäller det bara att memorera och träna träna så skall vi nog få farten på Blue Line.

  Svara
  • mats
   mats says:

   Tack Bosse! På torsdag får vi hålla tummarna för en vanlig kryss-start, då kanske vi kan få bättre ordning på timingen, alla tre. Och farten, den kommer – är jag rädd för 😉

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *