Kölrenovering del 1 – att lossa kölen

Marcus går loss med vinkelslipen på vaggan

Marcus går loss med vinkelslipen på vaggan

I enlighet med plan så har arbetet med kölen påbörjats under vintern. Första steget är ju att få bort kölen. Det finns bra guider och bilder på detta tidigare har jag nämnt Ilskov & Partnere och swe756. Om man har tillgång till kranbil eller travers går allt nog mycket lättare. Vi gjorde i alla fall så här:

Utrustning: billiga moraknivar och stämjärn, europallar, pallyftare, frigolit, hylsnyckel med förlängare för att lossa kölbultarna, 2st M16 öglebultar från Biltema. Cykelkärran blev snabbt Vertygskärran istället.

 1. Med hjälp av bondens långa hylsnyckel lossade vi på kölbultarna i kölsvinet.
 2. Vi frilade kölen från vaggan genom att placera lastpallar under skrovet i för och akter och hissa upp båten försiktigt med palllyftare. Vi lossade inte bultarna helt
 3. Därefter var det bara att gå loss med stämjärn, och moraknivar i ”springan” mellan kölsulan och kölen. Vi började från fören och gick akterut. Det gick trögt att få upp en springa. Det visade sig att det gick trögt för att jag missat att lossa bulten som sitter under länsen i kölsvinet. Vi höll på i över en timme med att kila in knivar i springan. Sikaflexen från 1979 är seg! Vi hade definitivt underskattat detta  moment.
 4. Efter ett tag så ”ramlade kölen ner” på bultarna.
 5. Bultarna i kölsvinet lossades helt när kölen stod på backen igen.
 6. Vi hissade upp skrovet med pallyftarna så att vi skulle kunna ”haka ur” kölen vars rundstavar löper upp i kölsulan till kölsvinet.
 7. Marcus fick gå loss med vinkelslipen på vaggan (se bilden ovan) för att vi skulle kunna lägga kölen ned.
 8. Vi placerade en europall och lade kölen ned på pallen med hjälp av spännband och Biltemas öglebultar. Mindre än halva kölen landade på pallen som gled undan.
 9. Därefter försökte vi dra upp kölen på europallen med min BobCat. Till slut lyckade vi släpa upp kölen på pallen genom att ha satt spännband genom öglebultarna och dra.
 10. Att lyfta ut kölen på pallen var hopplöst. BobCaten orkade inte och det behövdes riktiga pallgafflar istället för mina ”spröt”.
 11. Vi ringde bonden som kom förbi med hjullastare försedd med pallgafflar, och han lyfte ut kölen från vaggan på 25 sekunder.
 12. Kölen låg nu på en europall redo för fortsatt bearbetning
 13. Vi hissade ned skrovet i vaggan med ett nytt extra stöd under kölen för att avlasta stöttorna.

Kölbultarn lossas, vi fick springa efter ett kraftigare verktyg

Kölbultarn lossas, vi fick springa efter ett kraftigare verktyg

image

Skrovet upphissat med hjälp av buntar med europallar och pallyftare

Marcus går loss med vinkelslipen på vaggan

Marcus går loss med vinkelslipen på vaggan

Kölen redo för vidare bearbetning

Kölen redo för vidare bearbetning

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *