Lickershamn tur & retur

I helgen deltog vi traditionsenligt i kappseglingen till ”Lickers” och tillbaks. Kappseglarna seglar dit på lördagen, med efterföljande after sail och grillning, och sedan tillbaka till Visby på söndagen. Flera andra båtar från WSS brukar ansluta för grillning och båtsnack.

Prognosen var ostligt 9-11 m/s vilket innebar mer eller mindre sträckbog hela vägen upp till Gotlands högsta rauk ”Jungfrun” som ligger alldeles utanför Lickershamn, och därefter ett par slag innan målgång i enslinjen, mellan piren och en röd boj. Det var omvänd SRS som gällde vilket innebär att först i mål vinner. De med lägre SRS startade före oss och de med högre efter oss. Vi startade således samtidigt som den andra deltagande Expressen, Explorer kl. 10.43.

Vi missade att spira focken (vi hade anmält oss utan spin) de första hundra metrarna ut ur Visby hamn och hamnade således en fem båtlängder efter den andra deltagande Explorer direkt. På väg norrut sedan utanför vågbrytarna seglade vi mer eller mindre exakt lika snabbt som Explorer och det gällde att vara koncentrerad hela tiden för att styra rätt i vågorna. På väg norrut passerade vi Vitesse någon stans vid Stenkyrkehuk och ett par andra MAXI båtar. Sun Run var dock tämligen långt före hela tiden och gick bra i den kraftiga vinden. De slutade också som segrare!

När vi närmade oss Lickershamn skulle det bli några korta slag till mållinjen. Med några riktigt bra lyft samtidigt som Explorer såg ut att gå lågt så såg det nästa ut som om vi skulle kunna gå om dem på målrakan. Vi fick dock se oss slagna av dem med runt minuten efter ca 15NM segling. Jag missade tyvärr att fotografera resultatlistan, men på pallen blev: 1. Sun Run 2. Explorer, och 3. Visby Selfstorage och fyra tror jag kom Maxi 87:an Wodoo. Efter seglingen följde efter en aningen problematisk tilläggning där Marcus fick bada, härlig aftersail med många roliga seglarhistorier. Efter grillning, prisutdelning, schack och Irish på Lickershamnskrogen blev det några timmars sömn.

Kappseglingen hem till Visby ”Wessman & Petterson Cup” innebar omräknad tid, men med samma startintervall som dagen innan. Det visade sig att det inte skulle gå att bära spinnaker så ett ”halvvindsåkande” väntade i stort sett hela vägen. Vinden från gårdagen höll i sig med ca 10 m/s. Vi tog starten före Explorer men fick se oss omseglade i lä ganska så snabbt. Oerhört frusterande. Sedan låg vi sida vid sida länge och väl tills vi valde att skära ut till havs ett par hundra meter i hopp om mindre byig vind och högre fart. Vi vann dock intet på detta vägval, snarare förlorade. Efter målgång och omräknad tid var det mycket jämnt mellan tvåan och trean, , Explorer och Sun Run, där det bara skillde två sekunder. Bengt Hägg som seglade ensam i Red Snapper, sin Hanse 301 vann dock med över två minuter. Stort grattis Bengt till en stark prestation! Första sidan av resultatlistan längre ned. Om någon har möjlighet att komplettera resultatlistorna emottages det tacksamt i kommentarerna.

Analys: Spira focken, styr rätt i vågorna, det är sekunderna som avgör, ha kameran till hands även till sjöss

Bansträckning med tidiga vindriktningsangivelser. Slutade dock med att vinden kom nästan rakt österifrån

Bansträckning med tidiga vindriktningsangivelser. Slutade dock med att vinden kom nästan rakt österifrån

IMG_4342

Stjernströmarna som seglar Tailwind 36:an Razzle Dazzle

IMG_4341

Överkläggning ombord på Explorer. Fr v: Simon, Patric, Tommy, Andreas, Spigge, Kolle och längst akter Öyvind.

IMG_4335

Tilläggarsillbuffé med besättningen: Bennet, Rolf & Marcus

IMG_4338

Vinnande besättningen gratuleras och vilar ut sittandes på muren. Stort Grattis till Kjell & Göran ombord på Sun Run

IMG_4336

De skickliga Expressveteranerna ombord på Explorer

Resultat Bokia

IMG_4340

Bennet & Mats

 

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *