Loggbok: GOLLUMS resa mot Gotland

Bjärnö-Garpahamnen-Kristianopel-Bergkvara

Bjärnö-Garpahamnen-Kristianopel-Bergkvara

GOLLUMS resa mot Gotland (Bjärnö-Garpahamnen-Kristianopel-Bergkvara-Sandvik, Öland-Grankullavik-Visby).

Hela inlägget är skrivet av Rolf Lindquist, far till båtägaren tillika skeppare under hela transportseglingen från Blekinge till Gotland, tack farsan!

Efter provsegling och handslag med säljaren mönstade ny  besättning  på expressen  S-178 Gollum och Lennart , Conny och jag kastade loss med hälsningssignal ”tre långa”. Efter några slag hade vi lämnat Bjärnö akterut och  föll av mot Hasslö och Garpahamnen – vad annars. Vi fick en härlig halvvind och uppskattade farten till 6 knop. Wow – bra start med Gollum  På tisdagen den 27 maj vaknade vi av smatter i i riggen. Det blåste 17 sekundmeter! Och det var samma vind nästa dag med kulingvarning i hela Sverige.  Alltså, inblåsta i Garpahamnen. Promenader på södra Hasslö i två dagar, bl a till Coop och ”bryggan” vid Bollö Sund för koll av vind och sjö.

Ubåtshinder och trång passage vid Garpahamnen

 

På torsdagen  hade det mojnat lite (NNW 12 m/s) och Conny och jag avgick  från Garpahamnen – ett rev intaget  och stormfock. Och det gick bra genom Bollösund !! Korta slag med snabba inskotningar tog oss emellan ”försänknings-hindret. och snart full fart mot Karlskrona och Torhamn (1230). Vid Långören blev det besvärlig kryss igen och väl igenom prickparen bottenrevade vi storen och ”provade på”. Grov sjö men Gollum vakade bra – endast en mindre överspolning! På sen eftermiddag mojnade vinden och sista biten till Kristianopel fick skepparn ro med medhavd åra. Ank 1730 – Bennert mönstrar på.

Fredag – Kl 10 avgång mot Bergkvara. NNO 4 som snart vred till syd och behaglig läns. Ank 1245.

Bennet och Conny navigerar

Bennet och Conny navigerar

Lördagen den 7 juni fortsätter resan mot Gotland och Bennert och jag lämnar Bergkvara kl 0930. Kl 1255 passerar vi fyren Huvudet (Kungen?) och hälsar med ”tre långa” på en kollega och kamrat som vinkar från varvsholmspiren. Den sydliga vinden håller i sig och snart ser vi slottsruinen. Klockan 19 ankommer vi till Sandvik på Öland. En trevlig liten hamn som byggdes 1870 för stentransport med skutor. I Sandvik kan man hitta både restaurang och affär.

Passage genom Kalmar sund sett från varvsholmspiren

Passage genom Kalmar sund sett från varvsholmspiren

Efter sen söndagsfrukost i solig paviljong på hamnplanen avgår vi. Fortsatt sydlig vind och vi sätter spinnackern. Utanför    Byxelkrok ökar vinden något och vi maxar 8,6 knop.

Vid Ölands norra udde måste vi bestämma oss – fortsätta i den fina vinden mot Gotland eller gå in till Grankullavik. Rädda för vindfattigt Östersjön på em valde vi Grankullavik.

Hyrcykel till Långe Erik stod på programmet men´2×3 km promenad till pensionatet var förgäves. Stängt och till salu och de låsta cyklarna fick stå kvar. Besättningen på en holländsk segelbåt blev vårt eftermiddagssällskap.

Måndag 9:e – tidig avgång och sätter segel vid Långe Erik kl 0600.  Lätt vind under dagen, SW 1-3 m/sek och spinnackern drar oss till Visby. Ank 1800 och på bryggan möter nye båtägare och tillika son Mats och sonsonenNorton. Efter varm och lång dag blir det skönt med dusch, drink, middag och logi.

Tack GOLLUM och besättning för härlig och omväxlande segling från Blekinge till Gotland.

 

 

 


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *