När det vrider emot…

I min ungdom… när jag seglade Banner 30 med pappa och hans kompis Christer i början på nittiotalet var en av höjdpunkterna varje år Hermanö Runt. På den tiden gick starten i Hällevikstrand på Orust eller ”Strana” som man säger på bohusmål oftast med en kryss ut till Måseskär, vidare norrut på Hermanös utsida för att sedan runda nordliga spetsen och segla söderut, förbi Gullholmen ofta till spinnaker med målgång vid Käringön. Vi var nära att vinna en gång när en av spinnakergajarna brast nära målgången. Christers ord ”Om det inte går sönder så är det överdimensionerat” ekar fortfarande i mitt minne.

Starttiden var anpassad till ens LYS och vi brukade segla ikapp en del Expresser på vägen ut. Jag kommer ihåg hur vi alltid satt och önskade ”lyft” på dessa kryssar, kan fortfarande höra Christers skånska stämma säga ”nu lyfter vi”. Nu när jag förkovrar mig alltmer i seglingsteorier på youtube tror jag mig förstå hur fel vi tänkte. Man skall ju sitta och önska motvrid istället för att kunna slå på skiften, och hålla sig i mitten, eller? Sailracer.net har i alla fall ett enkelt men ack så beroendeframkallande seglingsspel på sin sajt som jag blev tipsad om hos blur.se. Här tävlar man mot en dator genom att slå på skiften upp mot första märket..

Sailracer.net wind game

Sailracer.net wind game

Det finns flera nautiska instrument som kan hjälpa en att ”slå på skiften”. Likt flera andra Expresseglare så föll mitt val på en TackTick Race Master. Jag annonserade efter en på Expresseglare.se och fick förvånande nog napp på en begagnad med några år på nacken uppe  i Norrland. Hur taktikkompassen TackTick fungerar kan ni se på filmen nedan. Det återstår nu att se vad denna kan ge för fördelar på vattnet, men om jag nu kommer placera mig sist i SM så skall jag i alla fall inte ha något materialmässigt att skylla på…

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *