Visbys Oktoberpokal 2015 – The endgame

Söndagen den 11 oktober var det dags för den sista kappseglingen för säsongen; årets Oktoberpokal, Det var svaga nord-nordostliga vindar på morgonen när Marcus och jag var ute och lade banan arla morgon. Vi önskade skapa en så ”banaktig” segling som möjligt varför vi lade ut en boj, längst in i hamnen strax väster om silon, och en rakt utanför Kallis-bryggan. På å sätt skulle vi starta med kryss norrut inåt hamnen och sedan få en spinnakersegling ned till den yttre vågbrytaren, därefter kryss upp till Kallbadhuset och sedan spinnaker igen till vågbrytaren och bidevind upp till mål (se skiss)

Bansträckning Visby Selfstorages Oktoberpokal 2015

Bansträckning Visby Selfstorages Oktoberpokal 2015

Vi var fyra anmälda båtar: Klubbens tre Expresser; Explorer, Royal Rabbit och Visby Selfstorage, samt maxi 77:an Hilda. Hilda startade i första startgrupp, tio minuter före oss andra. Start i första racet 1050 respektive 1100 och andra racet anpassat efter sista båts målgång. Med ombord på Visby Selfstorage: Marcus Laurent, Patric Stjernström, Johan Mitzen och jag. Roffe ”Plåt” Eriksson gästgastade ombord på Royal Rabbit och på Explorer var Bosse Nilsson med (som kommer att segla egen Express nästa säsong] – vilket bådade för en jämn kamp. Sten Reutervik vanligtvis seglande Rival hade ställt upp som start & tidtagare, och skötte det förnämligt med både skott! och flaggor väl assisterad av Ingerth.

Vi tränade rundningar, och sättningar av spinnaker före första start och fick till slut till allting på bästa sätt. Då jag haft en historia av att vara tidig på linjen lade jag stor vikt av att klyva linjen med fart idag – vilket gav bra resultat.

Pre start race 2

Prestart Race 2

Vi tog första starten med bra fart i båten, lite lite tidiga, men Johan dirigerade föredömligt från pulpiten i fören. Både Royal Rabbit och Explorer startade högre upp på linjen, men med sämre fart och vi lyckades precis sträcka för styrbord hela vägen upp till första rundning. Strax efter Explorer och Royal Rabbit.

Vi gjorde en bra sättning och kom iväg bra i den lätta vinden. Spinnakern stod nätt och jämnt, och skrotade lite på slutet varpå båtarna akter om närmade sig mycket snabbt. Vi rundade dock först nere vid vågbrytaren och fortsatte upp på kryss längs kusten mot Kallis. Vi slog på Explorer, men trots detta lyckades de gå om oss, för babords halsar, då jag antar att de först gick på fart och sedan lyfte nära land. Vi fick inte riktigt ordning på krysstrimmet och det var oerhört frusterande att se dem glida förbi. Royal Rabbit valde att gå ut till sjöss i fri vind, men det visade sig att de inte lönade sig då de rundade strax efter oss. Explorer strax före. Vi tog initialt på Explorer under spinnakerseglingen söderut men sen fick de en körare och drog ifrån oss, varvid de rundade vågbrytaren först och var ohotade på bidevinden upp och in i mål, följda av oss ombord på Visby Selfstorage och strax bakom Royal Rabbit.

Ombord på Visby Selfstorage: Johan, Marcus & Mats

Ombord på Visby Selfstorage: Johan, Marcus & Mats

Resultat i första seglingen: 1. Explorer, 2. Visby Selfstorage, 3. Royal Rabbit, 4. Hilda

Vi gjorde näst intill en identisk start i andra seglingen men med lite bättre timing, varpå vi ej behövde fälla av längs linjen. Royal Rabbit och Explorer vänslades lite invid starthuset, varpå vi kunde ta starten igen. Genom att pina lite sista biten upp mot rundning, behövde vi ej heller denna gång göra något slag på första bogen. Återigen en fin sättning av spinnakern i den oscillerande vinden. Explorer någon båtlängd bakom, tätt följd av Royal Rabbit. Explorer gjorde det dock ännu bättre och tack vare en riktig körare och att de skar mer än oss, lyckades de gå förbi oss i lovart precis vid startlinjen. Vi skuggade dem söderut mot vågbrytaren med Royal Rabbit i ryggen.

Explorer strax före i race 2

Explorer strax före i race 2

Såväl Royal Rabbit som oss gjorde en tightare rundning vid vågbrytaren och tjänade lite höjd gentemot Explorer strax framför. Vi gick dock inte heller bra denna gång på kryssen och halkade ner i Explorers bakvatten och fick slå oss ur skitvinden, varpå de såklart bevakade oss. Rabbit gick bra i fri vind och tog in och slog in sig emellan oss och Explorer. Vi gjorde en dålig rundning, då vi tvingades slå för land och hamnade många båtlängder efter Explorer och Rabbit, efter rundningen.

Royal Rabbit strax efter

Royal Rabbit strax efter

På spinnakerseglingen skar vi ut något västerut i hopp om mer vind, men gjorde inga märkbara framsteg. In vid land skuggade Rabbit Explorer och lyckades gå om på insidan. Vid rundningen vid vågbrytaren ledde Rabbit, före Explorer och oss. En bit akter Maxi 77:an Hilda. När vi kommit runt möttes vi av Gotlandsfärjan på väg ut och alla slog över på styrbords halsar för att ge Destination Gotland fri väg, för att strax därefter slå tillbaks till babords halsar med sträckbog in i mål där Royal Rabbit tog skottet.

Slutresultat:
1. Explorer (1,2=3)
2. Royal Rabbit (3,1=4)
3. Visby Selfstorage (2,3=5)
4. Hilda (4,4=8)

Foto 2015-10-11 13 10 53

Efter seglingen bjöds det Bullens varmkorv och prisutdelning i klubbhuset – och undertecknad arrangör tackade alla deltagande båtar och besättningar (samt Sten & Ingerth som redan lämnat). På sätt och vis den mest actionfyllda och mest spännande seglingen för året då det var så jämnt mellan alla tre Expresserna. Nästa år blir vi minst ytterligare en Express i klubben med Nilsson och vem vet, kanske Rolf & Kenth slår sina påsar ihop och köper en egen båt – det vore förstås otroligt roligt med ett ännu större Expressfält till säsongen 2016. Något som också diskuterades var att ändra format för torsdagsseglingarna nästa år – till två snabba race på kortare banor – att utvärdera under höstens möten.

Dagens prestation, går till Rolf ”Plåt” Eriksson som ANDRA gången ombord en Express (första igår) lyckas ta sin första vinst – klart att flera SM titlar i andra klasser förpliktigar men trots detta en oerhörd prestation, stort grattis till alla er ombord på Royal Rabbit för er vinst i andra seglingen.

Analys: bättre fart på bidevinden, kolla rigg bättre före start, bra starter, bra kommunikation

Banläggare Marcus Laurent (upptagning av bojar)

Banläggare Marcus Laurent (upptagning av bojar)

Inbjudan

Inbjudan

6 Kommentarer
 1. Sten Reutervik
  Sten Reutervik says:

  Det var roligt och spännande för mig och min ”flagg kvinna” Ingerth att sköta start och mål.

  PS Bosse heter Nilsson i efternamn.

  Sten

  Svara
 2. Tommy Andersson
  Tommy Andersson says:

  Ja nu är det bara drygt 6 månader till sjösättning igen. Tack för en kul säsong. Dagens tävling blev mycket spännande. Den får man leva på under vintern.

  Svara
 3. Jeppe Bergvall
  Jeppe Bergvall says:

  Tack för underhållningen denna säsong. Jag har sneglat på er sajt lite då och då, här ifrån Åland, och har glatt mig åt era bra texter och bilder.
  Ni följer väl upp med rapporter nästa år också?
  Ha en skön vinter!

  SWE/FIN 515 X-ACT

  Svara
  • mats
   mats says:

   Tack Jeppe! Kul att du läser bloggen. Det blir såklart fortsatt bloggande även i vinter, och nästa år. Kommentera gärna och ställ frågor så att bloggen får lite ”liv”

   Är ni många Expresser på Åland?

   Ha det! // Mats

   Svara
   • Jeppe
    Jeppe says:

    Nope! Bara min och mina halvmodeller 🙁
    Förra säsongen hade vi en kombattant men som sålde sin till Tyskland.
    Ska se om jag får tid till lite egen bloggning snart…

    Ha det!

    /|
    / |\
    / x| \
    / | \
    /______/
    / |_/

    Jeppe

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *