Påskmeck: Mastfot & Innebandybollar

Under påsken och under några helger sedan dess har arbetet med Expressen fortgått på flera fronter. Kölen, är ett kapitel för sig vilket jag återkommer till i ett framtida inlägg, den tar tid. Oviss därför om jag kommer hinna med Wisby Segelsällskaps gemensamma sjösättning 1:a och 2:a maj. Nåväl här kommer lite bilder från påskens meck:

1. Montering av innebandybollar för att skydda focken på fördäck.

Jag köpte en fyrpack med innebandybollar i den lokala sportaffären inspirerad av SWE2015. Jag kopplade loss schackeln som sitter fast i pulpiten och våldade därefter mantåget tvärs igenom innebandybollen. Tidsåtgång 4 min

Innebandyboll på babords mantåg

Innebandyboll på babords mantåg

2. Föreberedelser för förstärkning av mastfot.

Det finns flertalet guider för hur man skall gå till väga för att förstärka sin svampiga mastfot. Jag har huvudsakligen utgått från den som finns att finna på Expresseglare.se, du finner den här. I korthet så mätte jag ut noggrant var mastkrysset fanns och skar sedan ut den yta något större än formplyfan vars konturer kunde ses ovan däck. Jag använde ett Dremel verktyg och en vinkelslip för att skära och jag gjorde mitt bästa för att spara gelcoat-locket, men tror så här i efterhand att jag inte kommer att återanvända bitarna. När man har bänt bort gelcoaten på toppen är det ”bara” att gå loss med stämjärnet på den gamla formplyfan. Arbetet tog ca en timme. Området som skall bort utmätt med kirurgisk precision

Området som skall bort utmätt med kirurgisk precision

Foto 2015-04-09 10 05 25

Start av urtag direkt under mastfoten

Foto 2015-04-09 10 17 47

Locket borttaget

Foto 2015-04-09 10 17 57

De sparade gelcoatlocken som förmodligen inte kommer att återvändas

Plyfa borttagen ur svampig mastfot

Plyfa helt borttagen ur tidigare svampig mastfot

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *