Rabbisjakten – Tvåa igen

Vi var fyra båtar som deltog i årets ”Rabbisjakt”; Explorer/Express, Royal Rabbit/Express, Puella/Comfort 30 och vi. Med ombord var Marcus samt  Patric och Simon Stjernström (som till vardags seglar ombord på Tailwind 36:an Razzle Dazzle. De blåste SV 8-11 och gick vågor om ca 3m utanför vågbrytarna.

Rabbisjakten är lite speciell, då deltagarna själva får välja i vilken ordning, de rundar märkena och åt vilket håll, enligt bild och instruktion nedan. Varje skeppare lämnar sedan in sin ”rutt” före start så att alla kan se varandras vägval. Alla båtarna i dagens segling valde samma väg, men med några skillnader åt vilket håll som det skulle rundas, samt om man valde att göra 360 rundningen på undanvinden eller på kryssen. Av skissen nedan kan man se vilken väg vi valde.

Vi valde att starta för babord och sedan vända inåt hamnen för att ta Rabbis märket om styrbord. Explorer och Royal Rabbit valde samma väg men med babordsrundning. Detta gav dem sedan en liten fördel på det första kryssbenet på väg ut ur Visby hamn, som definitivt var större än vår styrbordsfördel vid rundningen. Explorer ryckte lite medan vi tampades med Royal Rabbit och fick såväl slå som gå under dem för babords halsar. Vi gjorde dock ett fint slag ut mot reningsverket och gick om Royal Rabbit.

På väg norrut mot Tott hade ju vi valt att inte runda 360 märket på undanvinden utan på bidevinden tillbaka så gick vi ikapp Explorer och vi surfade sida vid sida bara ett par båtlängder ifrån varandra. Vi lyckades få några bra surfar och kunde sedmera runda först eftersom vi hade plats för märke. På kryssen söderut sedan så möttes vi igen efter 15-talet minuter precis vid 360 gradersmärket där vi fick ducka akter om Explorer eftersom vi kom för babord. Vi hade seglat nästan exakt lika fort på den första bogen tillbaks till Visby. Efter vår 360 rundning låg vi ju emellertid avsevärt efter och fick aldrig riktig häng på Explorer igen, som efter en andra rundning av ”Rabbisen” längst inne i hamnen gick imål 59 sekunder före oss.

Några minuter efter oss kom Royal Rabbit och lite senare Comforten. Stort tack till besättningen, funktionärerna Reutervik & Yttergren, samt  och de andra deltagande båtarna och dess besättningar för en härlig segling i den stundom hårda vinden och stora vågorna.

Analys: vägval i förhållande till vindriktning, bättre fotstöd i hårdvind, visa tidigare och tydligare avsikt som babordsbåt, bra med stortrimmare i byarna. barberhauler till focken på sikt?

Vindstyrkor och riktning före start

Vindstyrkor och riktning före start

Foto 2015-08-29 09 03 42

Lastat och klart, spinnakern fick dock ligga kvar i bilen, då vi som de andra två Expresserna valde att segla utan spin.

Foto 2015-08-29 10 16 13

Instruktioner och vårt vägvalFoto 2015-08-29 12 54 13

Snabb seglats i den hårda vinden

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *