Race Start Strategy with Peter Isler

Bild: Labbe Lawergren

Explorer i bakgrunden, flankerad av Royal Rabbit . SunRun t.h.  Bild: Labbe Lawergren

Med torsdag menas kappseglingsdag. I alla fall i Visby eftersom Wisby Mail Cup, aka torsdagsseglingarna går av stapeln denna veckodag. Kappseglingen seglas med SRSS där båt med kortast justerad tid vinner. Vi med ”mellansnabba” båtar startar i den startgruppen kl. 18.06. På jobbet vanligtvis, vid tretiden börjar jag bli lite lätt skakig som när man druckit för mycket kaffe & RedBull. Växelvis kollar jag VIVA-appen i telefonen för att få senaste uppdateringen gällande vindriktning och styrka, söker senaste sjöväderprognosen och SMS:ar med andra tilltänkta besättningsmedlemmar.

Före vi hissat seglen ger jag förmodligen ett ganska hispigt intryck, men så snart vi likt tornerande riddare kryssar fram och tillbaka längs linjen så byts nervositeten till ett adrenalinstint fokus. Starten går emellan Wisby segelsällskaps yttre vågbrytare och den yttre västra stora vågbrytaren ganska långt inne i Visby hamn. Klocka – Fart – Konkurrenter, Klocka – Fart – Konkurrenter. Lite stolt så lyckades vi ta två, tre starter första säsongen för att sedan bli omseglade av Explorer, en av expresserna på bidevinden på väg ut ur hamnen. Ibland också andra båtar. Jag kan också erkänna att spinnakerstarter inte varit vår grej hittills. Det där med att hissa spinnaker har ännu aldrig gått helt bekymmerslöst. Strular inte fallet så har vi lyckats trä gajarna fel eller omvänt. Sen skall man dessutom tajma farten till linjen också…

Under en av de mörka vintermånaderna, när jag drömde om bankappsegling och framgångsrika starter hamnade jag på youtube tittandes på en av filmerna som ingår i North Sails Clinic. Klippet handlar uteslutande om Starter och föredraget hålls av den legendariske seglaren Peter Isler. Jag hade förstås ingen aning om vem han var första gången jag såg klippet. Men det var något i hans ödmjuka, nästan flummiga framtoning som gjorde starkt intryck på mig, och inte minst hans kunskaper kring själva startförfarandet. Om ni önskar förkovra er i kappseglingsstartens förberedelser, taktik och strategier rekommenderar jag er att titta på klippet.

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *