Sämsta placeringen efter gott motstånd & felaktigt vägval

Det var nordliga vindar och plattvatten 2-5m/s, perfekt Expressväder denna molnfria men något svala torsdagskväll. Rekordmånga båtar till start:  Red Snapper/Hanse 301, Razzle Dazzle/Tailwind 36, Sun Run/806, Piano/One Off, Illusion/halvtonnare, Cecavi/Rival22 och tre Expresser: Explorer, Royal Rabbit och vi ombord på Visby Selfstorage. Besättningen ombord: Marcus, Lasse & Jag.

Vindarna var nyckfulla i hamnen före start. Antingen så drog det bra, med 3-4 knop i båten eller så dog det ut helt. Piano & Royal Rabbit kom iväg bra i första start, båda shorthanded och Royal Rabbit utan spinnaker. Trots att vi hade lite problem med spinnakersättningen gjorde vi en mycket bra start tio minuter senare , spinnakern fyllde, vi accelererade och kunde skära upp österut och få förbi Sun Run i lovart – i ”ledning” i andra startfältet! Lite senare blev vi själva överkörda av Explorer som kom ångade akterifrån. Vi svarade länge ut mot vågbrytaren, förmodligen inget som någon av oss tjänade något på då vi kom att få längre väg till märket vid reningsverket. Alldeles vid flaggan låg det också ett mudderverk, som tur är så behövde ingen korrigera sin kurs på grund av detta. Vinden dog ut helt som vi plattade ned till rundningen och spinnakern stod inte, vi guppade med runt en knops fart genom vattnet. Oerhört frustrerande när inte seglen står. Vi rundade som andra båt strax efter Explorer, tätt, tätt bakom de övriga i startfält 2.

Vi fortsatte att guppa för bidevind med nordlig kurs i Explorers kölvatten när vi plötsligt såg en mörk skugga i lovart. Halvtonnaren Illusion hade hittat vind och gled förbi oss utan problem. vinden kom strax till oss och vi gick ikapp Explorer i lä medan de luffade Illusion i lovart. De fick dock också fart och vi kom inte om i lä, vi lovade för att slippa skitvinden från Explorer och valde att gå närmare Kallis landet för sträckbogen norrut och mot Tott-hotell. Detta visade sig vara ett fatalt misstag. Trots att vi bara låg några båtlängder i lovart om Illusion och Explorer så såg vi dem sakta sakta dra ifrån. Efter seglingen berättade Bengt ombord på Red Snapper att han akter om oss såg precis vad som hände och kunde välja samma väg som halvtonnaren och Expressen, och gå ikapp oss medan vi tappade flera hundra meter gentemot Explorer och Illusion, även Razzle Dazzle tuffade om oss långt ner i lä. Faan, rent ut sagt – my mistake!

Efter rundning vid Tott Hotell var det en tämligen odramatisk sträck-slörbog ned till vågbrytaren och sedan direkt in mot mål. Det kändes ett tag som om vi närmade oss de framförvarande båtarna, men det var nog mest inbillning. Drog emellertid ifrån Red Snapper något, och det kändes som om vi hade bra fart i båten.

Piano vann, därefter Explorer, och Royal Rabbit, Red Snapper och vi. Hela resultatlistan nedan. Kul med så många deltagande båtar och ett tämligen samlat fält, trist med misstag som resulterade i medioker placering.

Tack till Josefin Moberg för förstklassiga foton från land.

Analys: gå inte så nära land när det blåser ostligt, tänk på strömmen, chansa mindre, ha koll på gajar och vant vid spinnakersättning, svara ordentligt gentemot lovartsbåtar – eller inte alls…

Foto 2015-09-10 19 22 11

Inlånad GPS i ruffluckans fläns, Logg genom vattnet & TackTick – inte hjäpte det ändå…

Foto 2015-09-10 18 18 50

Pre-start action

Foto 2015-09-10 18 18 46

Lasse i givakt på fördäck före start

Kortad bana ikväll pga mörker, ingen sista rundning vid reningsverket

Kortad bana ikväll pga mörker, ingen sista rundning vid reningsverket


Foto 2015-09-11 08 40 31

Platt vatten och tålamod

 

Mitt i fältet

Mitt i fältet

Foto 2015-09-10 20 39 29

Glad seglarlegend och segrare mitt i bilden: Rolf ”Plåt” Erixon

3 Kommentarer
  1. Lars
    Lars says:

    Jag sa att vi skulle ha focken på sb sida
    Då hade det inte varit ngt problem att hissa påsen nu gick ju spinnfallet under focken

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *