Skönaste vinsten hittills

Igår var utsikterna inför eftermiddagen SV 4-6 m/s som skulle avta med kvällen. Med på linjen fanns 7 båtar: Red Snapper/Hanse 301, Flyt/Beason 31, Vitesse/Dehler34, Razzle Dazzle/Tailwind 36 och tre Expresser: Explorer, Royal Rabbit och vi ombord på Visby Selfstorage. Besättningen ombord: Marcus, Jesper & Kenth.

Vi låg och småbevakade Explorer lite före start och valde att gå för babord och nära ”land” mot linjen. Helt plötsligt kommer då Uno ombord på den tredje Expressen Royal Rabbit stormande för styrbord, varvid vi måste ducka, de slår över med bra fart i båten och gör en av de snyggaste starterna i år. Bra gjort! Ner i lä närmare den yttre vågbrytaren gör även Razzle och Vitesse också bra babordsstarter då det drar lite mer där nere och tuffar på med en ”nästan” sträckbog sydväst ut ur hamnen. Explorer var aningen sena också men bakom oss, så vi låg tre Expresser på rad för babords halsar. Royal Rabbit och Razzle Dazzle slog över till styrbord alldeles före oss vid vågbrytaren, vi fick ett sista lyft och gick lite längre slog något senare vilket gjorde att vi kom ut genom gattet. Här var det verkligen tajt mellan alla båtarna och man fick segla med ett öga i lä allteftersom ”styrbord-skriken” ekade över vattnet. När vi mötte Razzle och Rabbit för babord alldeles utanför hamninloppet var vi klart före, och i ledning av båtarna i startgrupp 2 och vi rundade också först uppe vid flaggan vid reningsverket. Lite häftigt att se hur alla båtarna i startgrupp två, kom på rad, tätt emellan, för babords halsar för den första rundningen.

Efter lite trubbel med spinnakersättningen, som Kenth dock löste galant på fördäck. Fick vi vår Danska spinnaker att stå bra och vi gjorde en bra segling norrut till Tott hotell. Vi passerade Flyt utanför Kallis medan Bengt ombord på Red Snapper var långt före. Akter om oss såg det ut som om Explorer med sin ”ViVo-spinnaker” tog in något då de skar och gippade enligt skolboken för bättre VMG. Vi rundande dock som andra båt, med relativt stort försprång.

Kryssen söderut tillbaks till Visby var stundom lite jobbig då vinden mojnat något och den gropiga sjön gjorde det svårt att få fart i båten. Vi valde att småbevaka Explorer och ligga för samma bog som dem, även om de till synes var långt bakom. Så långt var det inte, skulle det visa sig. Efter vågbrytaren gjorde vi ett par sämre slag in mot rundningen vid reningsverket medan Explorer inne mot land såg ut att gå fort och högt. Vid rundningen hade de tagit in halva försprånget och när deras spinnaker tornade upp sig farligt nära akter om oss blev det lite nervöst ombord. Vår spinnaker stod dock bra och vi kunde glida om Red Snapper alldeles innanför det yttre hamninloppet. Vinden vred och helt plötsligt blev det allt svårare att kunna ta tillräcklig höjd med spinnakern, medan Explorer valde att gå lägre och gjorde bättre fart. Vi höll oss dock kalla, skotade spinnen som en gennaker, höll ögonen på loggen och hissade aldrig focken. Det var en mycket glad besättning som korsade mållinjen först denna kväll. En snabb huvudräkning gav också oss som trolig totalsegrare!

Stort tack, till besättningen, de andra deltagande segelbåtarna och dess besättningar för, i mina ögon, den roligaste torsdagsseglingen detta året.

Analys: ej störa tidigare startande båtar, se till att spinnakergajarna är rätt före sättning, ej glömma släppa kicken vid lättvind, först driv-sen höjd

Foto 2015-09-03 18 47 53

Observera att segelbåtarna kan befinna sig närmare än det ser ut på bilden. Spinnakergång norrut utanför Visbys yttre vågbrytare.

 

 

Foto 2015-09-03 18 53 04

Den Danska spinnakern flyger högt

Foto 2015-09-03 18 48 05

Kenth mot ljuset

 

 

 

 

Foto 2015-09-03 18 52 55

Kenths hala Asics på fördäck numer ersatta av ”nyslipade” stövlar

Seglingen sedd från åskådarplats (Kallis) och med rofågel i förgrunden(?) Foto: Josefin Moberg

Seglingen sedd från åskådarplats (Kallis) och med rofågel i förgrunden(?) Foto: Josefin Moberg

Foto 2015-09-03 20 47 26

Övriga besättningars applåder efter resultaträkningen

Tredje segern

Tredje segern

 

6 Kommentarer
 1. Tommy Andersson
  Tommy Andersson says:

  Vi gjorde en riktig skitstart. Den tar jag på mig. Trots det blev slutet på seglingen spännande. Gillar skarpt våra interna kamper.

  Svara
  • mats
   mats says:

   Instämmer, härligt med nerv och intensitet under seglingarna. Vi är glada att vi kan ge er en match (ibland)… viket jag tror gör oss båda bättre och bättre. Vi får hetsa Uno lite att köpa ”nybegagnade” segel och locka till oss någon ytterligare Express till nästa år också…

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *