Slagna med flera minuter

Igår var det dags för torsdagssegling i Wisby Segelsällskap igen. Det var lätta vindar från norr och en varm sommarkväll som lockade 6 båtar till start; Tre Expresser, (Explorer, Royal Rabbit och vi), Sun Run/Monark 806, Razzle Dazzle/Tailwind 39, och en maxi 77:a.

Nordligt innebar spinnakerstart och det var ett samlat startfält som klyvde linjen. Vinden dog ut något alldeles vid start vilket fick oss att vara något sena, ca 25 sekunder. Vi fick spinnakern att stå bra men hamnade tyvärr i skugga bakom Razzle Dazzle varför Explorer kunde ta kommandot och runda först vid flaggan vid reningsverket. Vi rundade som andra båt ca 30 sekunder efter. Med ombord för kvällen, var Kenth, Lasse, Jesper, Henrik (inlånad från fastlandet) och jag.

Vi gick högt och bra på första kryssbenet och knappade in något på Explorer. De valde dock att bevaka oss aktivt såklart och vi försökte slå oss fria gång på gång. Till slut försvann Explorer in mot land när vi fortsatte för styrbords halsar ut mot havet, i den stampiga sjön. Det visade sig vara ett mycket felaktigt vägval eftersom det drog mer inåt land och förmodligen också var mindre strömt. När vi mötte Explorer igen hade de dragit ifrån oss, och både Razzle Dazzle och Sun Run hade seglat ikapp oss. Alldeles vid märket gick vi akter om Sun Run för babordshalsar för att få en fri styrbordsbog runt flaggan (babordsrundning) vilket gjorde att vi lyckades vara före dem vid rundning. Det var oerhört strömt just vid rundningen och vi var nära att driva på märket i den lätta vinden, vi klarade dock med en sisodär marginal med 30cm.

På spinnakergången söderut fick vi inledningsvis försvara oss gentemot Sun Run. Men då de, med en besättning om två man inte kunde hissa spinnakern lika snabbt som vi lämnade vi dem bakom oss. På Lasses initiativ så skar vi ut till havs i önskan att hitta vind och satte kurs mot Ölands norra udde. Den gamla spinnakern flög bra i den lätta vinden, vi gjorde bra fart och det kändes som Explorers konturer växte. Vi gippade strax öster om vågbrytaren för att skära in mot reningsverket och vi hade turen att vara just före Razzle Dazzle som med sin stora spinnaker hade gått om Sun Run på undanvinden.

Det var motströmt och lurigt in på kryssen in i hamnen, men så snart vi nådde plattvattnet och fick lite vind gick vi som tåget in mot mållinjen, samtidigt som vi såg Explorer korsa mållinjen. Sun Run och Razzle Dazzle fajtades lite vid rundningen, men sedan kunde Monarken rycka ifrån något in mellan vågbrytarna. De hotade helt klart vår önskade andraplacering. Emellertid så dog vinden ut efter att vi gick i mål och Razzle DAzzle kunde glida förbi Sun Run som stannade helt i bleket.

Vi slutade på andra plats drygt fem minuter efter Explorer.

Analys: Gå nära land när det är strömt. Väl tunga med fem man i den lätta vinden. Bottentvagningen gjorde skillnad på undanvinden. Mer ”burn time” och fri vind till nästa start. Kör focken upp och ner för att hitta optimalt trim.

Foto 2015-08-06 20 38 27

Explorer etta

Foto 2015-08-06 18 54 35

Skepparen redo med backstag OM det skulle komma en riktig vindby från ingenstans…

Foto 2015-08-06 18 54 22

Bakom våra solglasögon kan vi vara oss själva

 

5 Kommentarer
  • mats
   mats says:

   Yes, vi lämnade allt överflödigt på bryggan tom bilnycklarna eftersom vi hade en 100+kg rugbyspelare som gästgast ombord 😉

   Svara
 1. Sten Reutervik
  Sten Reutervik says:

  Från WSS tävlingsledning.
  Att inte ha med flytväst till samtliga i besättningen ombord är läge för diskvalifikation.

  Sten R.

  Svara
  • mats
   mats says:

   Tack Sten, kul att du är inne och läser och kommenterar! Det är klart att det fanns flytvästar till alla ombord. En för mycket till och med 😉 Lasse tog av sig sin temporärt eftersom han var sååå varm! Jag var ironisk i mitt svar till Labbe.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *