Spinnakerbomshölster fastsatt på bommen

På Allt för Sjön hämtade jag tidigare i år upp lite North prylar, bl.a. ett spinnakerbomshölster. Björn Österberg på North rekommenderar att man antingen fäster hölstret med skruvar, eller med popnitar. Jag valde det senare alternativet. Björn rådde mig också att fästa hölstret ”så långt akterut som möjligt”. Jag hittade också en bra bild hos SWE2015 där man kunde se hur någon annan gjort. Jag gick sedan tillväga enligt följande:

 1. Placerade bommen liggande och fäste den med tvingar, så att den skulle ligga still.
 2. Lade ut hölstret längs med bommen och bestämde var första (aktre) infästningen skulle vara.
 3. Slog med ett don, igenom hölstret och mot bommen, så att det blev ett ”borrmärke”.
 4. Borrade upp såväl hölster som bom med ett 4,1 mm borr.
 5. Drog fast hölstret mot bommen med en rostfri popnit från Biltema.
 6. Därefter spände jag även fast hölstret i den främre tvingen, så att den skulle ligga spänd och ansatt hela vägen längs bommen.
 7. Sedan var det bara att ”dona, borra och nita” hela vägen fram längs bommen.
 8. Hittills har jag gjort 7 st infästningar med popnitar, det känns som om jag kommer att addera 5 st till imorgon.

Arbetet var inte så svårt, efter att man tvingat fast bommen. Jag fick det dock inte hölstret helt spänt mellan första och andra niten, då borret måste ha sluntit lite ur donhålet – bummer!

Den uppmärksamme kan se att jag borrat ur nitarna och tagit loss det främre bombeslaget, som står på bänken. Jag avser att gömma en utväxling till uthalet inuti bommen, som flera andra gjort. Mer om detta i ett framtida inlägg.

Foto 2015-05-10 10 14 45

Popnitar, don, popnit-tång, bom och spinnakerhölster

Foto 2015-05-10 10 14 55

Torrsimning

Foto 2015-05-10 22 26 07

Popnit close-up

Foto 2015-05-10 22 25 07

Hölster fastsatt på bommen

3 Kommentarer
 1. Jeppe
  Jeppe says:

  Hej på er!
  Jag står i valet att placera mitt hölster på min bom.
  Jag ser att ni har placerat hölstret ganska långt upp på bommen. Funkar det bra?
  På den länkade bilden (som ni hade som förebild) ser den ut att vara monterad närmare mitten.

  Svara
  • mats
   mats says:

   Hej Jesper!

   Det stämmer att hölstret är placerat så högt upp som möjligt, och så långt akterut som möjligt. Bilden ”Torrsimning” visar det bäst. Det var Björn Österberg på North som jag köpte mitt hölster av, och jag fäste det efter hans rekommendationer. Det funkar bra (vad jag kan se från sittbrunnen;-)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *