Tvåa efter fin undanvindssegling

Igår var det åter dags för torsdagssegling, i friska sydliga vindar. Vi var sex deltagande båtar och med mig ombord fanns Marcus och Jesper. Vi jagade febrilt och in i det sista efter en fjärde och eventuellt en femte besättningsmedlem, men gick bet. Vi var tre Expresser, Beason 31, Monark 806 och en träbåt utan SRS.

Alla var heta på gröten och tidiga i starten. Uno försökte sig på en specialare igen och kom för styrbord, för att sedan slå över till babords halsar typ på linjen. Vi andra hovrade så gått vi kunde med för mycket ”burn time” och alltför nära linjen. Royal Rabbit tjuvstartade något och jag var tvungen att falla av max på linjen för att inte göra detsamma, medan Andreas ropade ut sekunderna på klockan. Tommy ombord på Expressen Explorer, tajmade bäst och hade således bäst båtfart vid skottet och tog starten. Vi, i deras kölvatten – igen!

Det var inte riktigt sträckbog för babords halsar ut genom hamnen, däremot efter yttre vågbrytaren och upp mot flaggan vid reningsverket var det maxhöjd som gällde. Vi låg ett par båtlängder bakom Explorer som styrde mycket bra i den gropiga sjön och byiga vinden. På så sätt så slapp de pina de sista metrarna upp till rundningen, och gjorde en avsevärd bättre rundning än oss. De drog  iväg tillräckligt, ca 10 båtlängder så att vi inte skulle kunna ligga och skugga dem på undanvinden norrut. Strax akter kom Royal Rabbit, Sun Run och Flyt (oviss om i vilken ordning de rundade).

Plötsligt tryckte det på akterifrån och vi gjorde bra fart med spirad fock på undanvinden. Explorer hade lite problem ombord när deras kick gick sönder samtidigt som Marcus och jag fångade några riktigt sköna dubbelsurfar. Plötsligt var vi nästan helt ikapp, och rundade endast någon båtlängd efter uppe vid hotellet. Härligt att vi äntligen har hittat lite fart på undanvinden. Vi gick bra på kryssen söderut men var tvungna att hitta på något för att kunna ha en sportmössa mot Explorer. Sagt och gjort så gjorde vi flera slag i hopp om ett lyft (på annan bog än Tommy & co). Det visade sig dock att vi inte närmade oss utan att det bara kostade oss fart, och höjd och vi var över minuten efter Explorer i mål.

På kryssen in i hamn var vi farligt nära att både gå på grund och smeka några båtmotorer med friborden. Tack vare Marcus akuta agerande klarade vi oss dock undan med en hårsmån. Efteråt var det sedvanligt snack och resultaträkning i klubbhuset. Efter som jag befarar en stark kappseglingsabstinens efter nästa och sista torsdagsseglingen passade jag på att sondera intresset för en spontankappsegling i oktober, månde under namnet ”Visby Selftorage Cup”. Två snabba ban-race en lördag eller söndag.

Stort tack till min och andra deltagande båtars besättningar, samt Stina & Josefin för fotografierna från land

Analys: Starten, starten, starten. Snacka igenom rundningarna före rundningarna. Pina inte inne i hamnen.

Torsdag September

Lååångt efter Explorer utanför Kruttornet…

Nästan ikapp efter rundning

Nästan ikapp efter rundning

 

Men fortfarande lika långt ifrån

Men fortfarande lika långt ifrån

 

Resultaträkning

Resultaträkning

Foto 2015-09-17 20 12 12

Snabbt seglat av alla deltagare

 

 

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *