Tvåa i sista torsdagsseglingen

Ikväll var det dags för den sista torsdagsseglingen. Prognosen sa 7-11 m/s SV men det var i realiteten aningen svagare. Jag hade jagat mer besättning hela eftermiddagen givet vinden utan framgång, och så stod han bara där på bryggan och väntade när jag rullade ner i hamnen; Jörgen Expresseglaren från fastlandet (som gästgastat lite på Royal Rabbit, en annan Express i klubben) hade ingen båt och var såklart varmt välkommen ombord på Visby Selfstorage.

I besättningen ikväll: Marcus, Johanna, Jörgen & jag. Andra deltagande båtar: Explorer/Express, Piano/One Off, Red Snapper/Hanse 31, Flyt/Beason 31 och Hilda, en Maxi 77a.  Explorer och vi skulle starta 1830 som vanligt och de andra tio minuter före.

Givet vinden skulle det bli en sträckbog för babords halsar ut ur hamnen. Explorer körde en Uno-special och kom för styrbord för att slå över på kurs ut ur hamnen på linjen. Vi låg före dem men var tidiga igen och var tvungen att falla av längs linjen för babords halsar och tappade höjd. Vi kom dock iväg lite före Explorer och så låg vi tajt, sida vid sida i 6 knop ut genom hamnbassängen för babords halsar. Vi stretchade så gott vi kunde för att trycka upp Explorer men kom inte förbi varför de istället kunde begära plats för land vid den yttersta vågbrytaren och gå om oss. Vi gjorde några slag upp mot reningsverket varvid vi bevakades av Explorer. De tidigare båtarna hade också gjort bra fart ut genom hamnen och var långt före oss när vi väl rundade, knappt halvminuten efter den andra Expressen.

Tack vare Jörgens förberedelser av spinnakern och bra synkroniserat besättningsarbete både i brunnen och på fördäck fick vi Kims danska spinnaker att stå snabbt efter rundning och jakten efter Explorer påbörjades. Vi gick bra, lite längre från land och tog in bra till en början tack vare några bra tajmade surfar och högt flygande skuldror på spinnakern. Vi hade en god förhoppning om att gå ikapp Tommy & Co men tyvärr så pajade vår rorkultsförlängare samtidigt som de fick ett par bra körare strax före rundning. Vi fick dock snabbt ordning på prylarna och rundade tätt efter dem.

På kryssen söderut åter mot Visby gjorde vi slag på slag för att få fri vind men bevakades minutiöst av Explorer. Vi tappade alltjämt inte gentemot dem men kom inte särskilt mycket närmare heller och efter bidevindseglingen rundade de vågbrytaren en bra bit framför oss. På målrakan in i hamn tog vi åter in givet att vi ännu en gång gjorde en fin sättning av spinnakern och gick med bra fart in mot mållinjen.

Målgång 44 sekunder efter Explorer, som också stod som slutsegrare ikväll, och där vi kom tvåa före Piano med Roffe och Kenth, fyra Red Snapper, femma Flyt och på sjätte plats Hilda.

Roffe berättade efter seglingen att deras fördäckare hade surrat spinnakern för dåligt och att de trålade den på kryssen söderut efter rundning, vilket kostade dem flera placeringar. Flyt & Red Snapper gick också bra ikväll och det skillde bara 5 minuter mellan första och femte båt. Anders ombord på Maxin är värd en egen eloge givet hans tappra deltagande under hela säsongen – alltid lika glad!

Stort tack till Eva Hägg för funktionärskap, min egen och andra deltagande besättningar. Under eftersnacket hörde jag åter igen efter intresset om att köra ett sista race söndagen den 11 oktober. Om vädret tillåter kör vi några korta snabba banrace under förmiddagen. Jag kommer att anslå en inbjudan i klubbhuset till Visby Selfstorages Oktoberpokal och lägga upp på WSS-facebook, men redan nu kan ni som är intresserade göra en stor röd cirkel i kalendern!

Analys: Burn time, Burn time, Burn time!

IMG_2821

Pre-start downwind

 

IMG_2825

Det tidiga startfältet på väg norrut

 

Spinnarker jörgen

Jörgen med fullt fokus på ”spilern”spinnakern

 

Spinnakersegling

Nästan.. ikapp Explorer…

 

Explorer Vivo spinnaker

men ändå inte…

 

Marcus solnedgång

Marcus blickar efter vågor och vind

 

Flyt i solnedgång

Flyt(?) efter rundning vid Tott

 

 

Foto 2015-09-24 19 50 20

Visby Selfstorage besättning efter målgång; Mats, Jörgen, Marcus & Johanna


Foto 2015-09-24 20 01 58

Ett samlat fält efter målgång i mörkret

4 Kommentarer
  1. Tommy Andersson
    Tommy Andersson says:

    Som vanligt bra reportage och fina bilder. Ser fram emot oktoberseglingen.
    Det var intressant att se hur vår gamla spinnacker ser ut på lite håll.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *