Vinst i premiären

Ikväll, äntligen! kom vi ut på vattnet. Det föregicks av ett visst tumult under riggningen. Det nya långa förstaget innebar att sidovanten var för långa och vi fick, under tidspress byta tillbaks till det gamla. Samtidigt pågick ett intensivt arbete med att dra fram de nya lösningarna för storskot, cunningham, kick mm. Efter ett visst blodvite fick vi dock hyfsat ordning på grejerna och kunde gå till sjöss för att deltaga i vår första torsdagssegling. Besättningen ombord bestod av Marcus Laurent, Jesper Kraus, Kent Lindqvist och undertecknad.

Vi blev till slut bara fyra båtar som skulle deltaga och kom överens om en något senarelagd och gemensam start. Det var vi, en Monark 806 , en Dehler 34 och en Maxi 77;a. Vi på Visby Selfstorage hann med en kort svängom före start för att känna på tamparnas funktion före skottet. Vi blev dock lite sena i starten men med bra position och sträckte över konkurrenterna på första kryssbenet på väg ut ur Visby hamn. Det blåste perfekta Expressvindar någonstans runt 5-7 m/s, och kvällen bjöd på ett uppsprickande molntäcke med solsken.

Tyvärr så var inga av de andra Expresserna med under kvällen så vi fick inte möjligheten att mäta oss med någon dem. Det kändes dock som om de ”nya” seglen och arbetet med botten och kölen gjort resultat då vi accelererade mycket snabbare, och gick högre och snabbaren än förra säsongen.

Efter kryss upp till flaggan vid reningsverket väntade spinnakergång ned till Tott Hotell. Kent, Marcus och Jesper hittade allt bättre bland tamparna och vem skulle göra vad vid slag och andra manövrar. Vi mer eller mindre plattade hela vägen ned till hotellet och vände sedan åter med kryss mot flaggan vid reningsverket och därefter en kort spinnakergång (inklusive timglas) mot mållinjen  inne i Visby hamn.

Seglingen gick såklart inte utan missöden, och funktionaliteten hos delar av den nya layouten (av den som var klar) lämnar en del att önska. Vi var trots detta  först i mål och vann också efter omräknad tid! Vi i besättningen är såklart oerhört nöjda med detta resultat men också väldigt ödmjuka över att de andra båtarna seglade med lånade besättningar, utan spinnaker, i perfekta Expressvindar. Vi ser med tillförsikt fram emot att mäta oss mot de andra Expresserna, och mot fulltaliga besättningar i de andra båtarna.

Stort tack till min besättning: Jesper, Kent & Marcus för en härlig segling!

Jag har påbörjat lite av en SWOT-analys av layouten i huvudet, att återkomma till i ett senare inlägg.

Kent & Jesper med full kontroll på fördäck

Kent & Jesper med full kontroll på fördäck

medan Marcus & Mats sitter på akterdäck

medan Marcus & Mats sitter på akterdäck

 

"fusklapparna" som aldrig hann sättas upp

’ ”fusklapparna” som aldrig hann sättas upp

Segelrullning ombord för första gången...

Segelrullning ombord för första gången…

 

 

Preliminärt resultat före sista båts målgång

Preliminärt resultat före sista båts målgång

På sin plats med rigg för första gången

På sin plats med rigg för första gången

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *